БЪЛГАРИЯ НА БАЛАМИТЕ

На една от страниците на сайта „България на гражданите”, председателят на партията г-жа Меглена Кунева се представя като първият български еврокомисар с ресор „Защита правата на потребителите” в Европейската комисия. По-надолу следват отличията и:
Носител на  Ордена на Почетния легион на Република Франция
Носител на ордена за граждански заслуги на Кралство Испания
Носител на Ордена на Принц Анри на Република Португалия
Носител на Ордена на Звездата на Италианската солидарност
Комисар на годината на ЕС за 2008 г.
Председател на Борда на директорите на ЕПЦ
Единствения член на  BNP Pariba за Източна Европа
Член на Групата на Лисабонският съвет за управление на бъдещето….
Това последното свързано с „управление на бъдещето” така силно ме респектира, че спрях дотук. Това че по-надолу в списъка, госпожата може да се окаже Рицар на Малтийският орден или почетен председател на клуба по безмоторно летене към Европейския съюз, някак си се подразбираше от само себе си. Над цялата тази страница, дрънчаща от ордени и отличия стоеше едно изпълнено с топлина и човечност лого: „МЕГЛЕНА КУНЕВА – ГЛАСЪТ НА ХОРАТА”
На кои хора! На тези с пенсии по сто и петдесет лева ли! Та г-жа Кунева никога не е живяла като тях. Нито сега, нито преди. Като снаха на бивш комунистически сатрап, тя се е ползвала  от привилегии каквито тези хорица не са срещали и в сънищата си.
„България на гражданите” щяла да бъде партия на 21 век. Всъщност сайтът на партията представлява каскада от цитати, които ни дават възможност да се докоснем до политическите прозрения на лидера и. Нещо като „Пътят” на Джиду Кришнамурти. Тук можем да разберем как идеята за създаването на тази партия се родила през нощта на президентските избори. Нищо, че по времето на тази Свята нощ, в България  вече има над триста и петдесет регистрирани партии. Но тази на Кунева щяла да бъде проект на компетентните хора. Тя щяла да поведе всички смели и непримирими българи. Тази партия щяла да бъде морален борд… Щяла, щяла… Дали да не спрем дотук. Всички тези категории от порядъка на „гражданско общество”, „говорител на хората” не са нищо друго освен скудоумна, ялова риторика, от която българинът вече е получил хронично гадене.
Явно че, г-жа Кунева още дълго ще ни радва по медиите със своите безвкусни политически излияния, демагогско-мъгляви и псевдо-поучителни предписания с далечен мирис на европолитика. Цялото това демагогско ястие е забъркано с думи-клишета, думи-жетони като: „справедливост”, „ред”, ”достойнство на хората”, „свободни медии”, ”морален коректив” и още ред манипулативни политически подправки. Цялата ария се пее „надпартийно”, така както я пееше преди време нейния патрон Сакскобурготски. И въпреки , че музиката и либретото бяха „надпартийни”, г-жа Кунева създаде партия. Нещо като Надпартийна Партия.
Притежаващите силно обоняние политически хамелеони от всички посоки веднага усетиха, че нещо става и полепнаха като карфици на магнит около новия лидер. Веднага разбраха, че се появява възможност някой да ги изтегли от будната кома на собствените им партии, и да ги извади на сцената. Когато си на сцената, дори и да си сред беквокалистите, пак ще си намажеш филията. Хамелеони от всички посоки на политическият спектър, обединявайте се!
Като един от  главните беквокалисти засега се изявява ексминистър от правителството на Сакскобурготски Даниел Вълчев. Той върви подир г-жа Кунева от град на град като неин главен викарий, и говори как българинът вече не харесвал управлението на страната. Чакайте! Този човек не беше ли министър в едно управление, което на изборите бе изхвърлено от същия този българин извън парламента  дори. Коя България  търсят с г-жа Кунева? Тази на гражданите, или тази на останалите  балами. Изрази от типа на „искаме тази власт да я дадем отново на вас, на хората”, принадлежат към най-евтините, простовати и хитрувати постановки, които можеш да предложиш на изтерзаната публика.
Нима е нужна свръх интелигентност, за да се види, че тези хора търсят именно България на баламите, която отново да ги изтласка към властта. Защото по нашите земи властта не е само източник на престиж и висок статус в обществото. Тя създава огромни възможности за придобиване на блага. Властовите позиции в неутвърдените демокрации в Източна Европа, носят както казват „позиционни блага”, „олигархични блага”, каквито без властта стават недостижими. Затова Първанов се държеше на конгреса на своята партия като един тъжен Буда, „загрижен” за бъдещето на БСП. На мен по-скоро ми приличаше на човек, на който току-що са му измъкнали лъжицата от устата. Такива властови позиции търсят и Кунева и Вълчев, и целият църковен хор от политически лицемери, които пеят в оперетата „България на гражданите”. Всички те се интересуват от гражданите толкова, колкото птиците се интересуват от орнитология.
Видяхме колко хора се хванаха на Първановото АБВ и какво стана с неговата „формация на бъдещето”. Сега остана да видим колко гласоподаватели ще се хванат за хорото „България на баламите” на Кунева, и докъде ще стигнат с него.

8 коментара по „БЪЛГАРИЯ НА БАЛАМИТЕ

 1. Поздрави за статията! Няма какво повече да се добави..

 2. Е това е, умна жена ! Само че кой ли ще и повярва.

 3. Охх , боли ме като осъзнавам ,че ще има хора които гласуват за доказан лобист и демагог !!

 4. Интересно ми е как в Европа покрай безработицата и мизерията се появяват леви движения и партии,дори крайни.А в Бг се появяват само десни?!Това ще да е някакво ноу-хау,нямащо нищо общо с реалността.Кой финансира подобни проекти и с каква цел?Кой пък и вярва,че същите,създадени от отломките на десните тарикати и финансирани с парите на едрия капитал ще донесат просперитет на всички,мнозинството,от които са крайно бедни и жертви точно на подобна политика?!Десни партии бол,но къде е алтернативата?Може ли постоянно да ни пробутват проекти еднодневки,които да слугуват на олигархията?

  • Г-н „антибалък“, на голяма част от отговорите на въпросите, които възникват у вас във връзка с политическата обстановка както у нас, така и в Европа, която е следствие на геополитическите процеси в света можете да откриете в сайта: http://www.ideyazabulgaria.org/.
   Това се отнася и до останалите, които не са безразлични към следващия „месия“ с хрисимата физиономия „Мадам Йес“ – Кунева/Пръмова, още повече, че коменарите не са написани само за участие.

 5. Г-жа Кунева не може да не е лъжкиня, като политик е длъжна да лъже. А това на нея и се удава с лекота. Даже и го приписвам като предимство. Невероятната й „загриженост“ за гражданското общество естествено е най-голямата и лъжа. Такава загриженост няма. А що се отнася до съвестта на присламчилите се към нейната партия люде, то те не са правили никакъв компромис с нея. В това отношение съвест липсва. Г-н Ангелов е казал много добре: Те са едни хамелеони, които искат филията им да е намазана. „Хамелеони от всички посоки на политическият спектър, обединявайте се!“

 6. Най-големият недостатък на г-жа Кунева е, че е доказана лъжкиня. Като се има предвид този факт, няма значение какво точно е казала, написала, или обещала.
  По тази същата причина нейни привърженици стават или баламите за които г-н Ангелов пише, или хора, които са готови да направят тежък компромис със съвестта и честта си в името на политическата си кариера. Тях Мартин Димитров нарече „кебапчийски котараци“.

  • Ама има късопаметни и слепи хора, които, гласувайки за доказано безхаберни кандидати за евро и държавна лапачка, ни ги натрисат на главата и после плачат и те самите от тях…Поведете отсега кампания за негласуване…така, както ни убеждават, че това е наше конституционно право и трябва да го упражним, така да убеждаваме хората, че и негласуването е също наше конситтуционно право!