ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ОТНОШЕНИЕ

Когато напуснете едно отношения,
т.е. престанете да вземате участие, Вие може би продължавате да сте в него физически. Въпреки това отношението умира от липса на Вашето присъствие. Ще познаете, че сте престанали да участвате по това, че отношението ще стане извънредно драматично поради опитите на другия да Ви върне към участие.
Искам да Ви припомня отношението, което приключихте, онова, за което смятахте, че има такъв голям потенциал, но бяхте разочарован от другия и илюзиите Ви бяха разбити. Знаете за кое говоря. Бих желал да знаете какво се случи тогава в действителност. Няма да Ви обяснявам причините за неуспеха, Вие вече сте направили това. Когато си припомняте всичко, за Вас е съвършено ясно защо нещата се развиха по този начин. Явно другият Ви разочарова, не беше достатъчно силен, изискваше прекалено много, или друга подобна „причина”. Знам, че можете да обясните всичко със задна дата. Аз искам да Ви кажа какво всъщност е станало, вместо да потвърждавам Вашите посмъртни логически обяснения.
В действителност е станало следното: в някаква точка от линейното развитие на отношението Вие сте напуснали. Нямам предвид момента, в който наистина сте си отишли, това е станало много по-късно или все още не е станало. Говоря за момента, в който сте престанали да участвате в отношението. Вашата телесно-разсъдъчна машина е продължила да се мотае наоколо, но Вие сте се изнесли и сте престанали да участвате, т.е. Вие, Вашият Аз е напуснал. По този начин сте се превърнали в безучастен наблюдател на отношението между Вашата разсъдъчно-телесна машина и другия Аз. Вие не сте признали какво сте извършили и сте започнали да лъжете както другия Аз, така и себе си. Въпреки това всеки от двамата е знаел какво е станало. После другият Аз е започнал да се опитва да Ви върне обратно и да Ви подтикне към участие. Тогава Вие сте го изкарали много неправ, може би на глас, може би само пред себе си. От този момент нататък сте започнали да събирате основания да напуснете другия. След като сте го очернили достатъчно, за да успокоите нечистата си съвест, Вие сте обявили, че напускате и сте напуснали, или просто сте си излезли през задната врата. Все едно кой вариант сте избрали, то все още не Ви дава покой. Вие знаете какво сте извършили, без значение на основанията. Знаете, че Вие сте направили да стане така, както е станало или не е станало. Знаете също, че то няма нищо общо с всичко онова, което се е случило след като сте напуснали и сте лишили другия Аз от присъствието си. Знаете, че нещата, станали след напускането Ви, са били непосредствен резултат от Вашето напускане. Също така знаете, че сте обосновали всичко много разумно и логично, но това не Ви носи майсторство, а само обяснения. Вие съвсем точно помните недостатъците, които сте видели у другия, нали? Познайте чии недостатъци са те в действителност? Правилно! Каквото и да не харесвате и да не уважавате у някой друг, то е нещо, което имате в себе си и сте прекалено малък да признаете, че го имате. Просто е така. Много неприятно.
Искам също да знаете какво ще Ви донесе майсторство във Вашите отношения. Не напускайте. Ако напуснете, признайте го съвсем ясно като нещо, което Вие сте извършили. Недейте, повтарям, недейте да изкарвате другия неправ заради неговата реакция относно Вашето напускане. Ако сте способен да напуснете, Вие сте способен и да се върнете. Обаче тогава ще трябва да се сблъскате със стената от основания, която сте построили, за да обясните всичко със задна дата. Този сблъсък е цената, която плащате за удобния случай да се откажете да бъдете прав. Ако искате да имате функциониращи отношения, най-добре ще направите да се завърнете колкото е възможно по-скоро и да се откажете да бъдете прав.
Ако не се смятат логическите обяснения, напускането изглежда доста детинско. Всъщност единственото нещо, което едно дете може да направи, за да доминира и манипулира, е да напусне и да не участва. Да се откажете от своите модели на поведение за приключване и напускане означава да оставите тези детинщини на децата. Вероятно вече сте ги надживели.
Ако сте имали такъв модел на поведение, а сигурно сте имали, ще направите услуга на себе си, като започнете да разтребвате. Това значи да съобщите на редицата хора зад себе си, че сте изоставили своята позиция за това колко неправи са били те и че също така знаете, че Вие сте напуснали. Това ще направи тези отношения пълни и завършени за Вас и Вие ще преживеете себе си като цялостната и завършена личност, която сте. До този момент цената, която ще плащате, ще бъде един живот като процес, диктуван от съдържанието. Това е всичко, което той може да бъде, след като сте напуснали и не признавате отговорността си за него.

Вашият коментар