ДЕЦАТА КАТО ПРИНОС

Нека изясним нещо относно децата. Те ни учат на много неща и същевременно ни създават много грижи. Да си признаем откровено: те се наакват в гащите, крещят на обществени места, искат да ги храним, поставят под въпрос убежденията ни, харчат ни парите, губят ни времето – довършете сами този дълъг списък. Въпреки това хората продължават да имат деца. Явно с тях е свързано нещо повече, не само ядове.
Децата ни носят нещо от другата вселена, за което жадуваме повече, отколкото за вода. Те придават на живота ни едно определено качество, без което не би си струвало той да бъде живян. Ако децата изведнъж изчезнат от света, тогава бихме осъзнали техния принос за живота ни. Те са прясно въплъщение на Аз-а, току що вплетено в жива форма. Те още не са имали време да приемат светските убеждения, които така ограничават и структурират живота ни. За детето не само всичко е възможно, но и всичко е.
Причината често да не признаваме техния принос за живота ни е, че те ни създават също и много грижи. Ние ставаме слепи за това, което децата в действителност са: ново въплъщение на Бог, Контекста на вселената. Бог никога няма да Ви проговори по-ясно, отколкото чрез смеха и сълзите на Вашето дете. Детето още не е имало време да забрави как се преживява животът директно. Следователно децата Ви ще знаят повече, отколкото сте смятали, че би трябвало да знаят. Понякога пред лицето на тяхното знание Вие ще се чувствате в ужасно неведение.
За мен е важно да знаете кое е съществено и кое не. Искам да знаете кой е уместният контекст за децата: ядове или принос. Искам да знаете кой контекст държи другия, т.е. кой има приоритет. Децата са магически принос към нашия живот. Този контекст за магически принос обхваща и факта, че те ни създават ядове и много грижи. Затова отдавайте признание на децата си. Покажете им с какво допринасят за Вашия живот. Те знаят, но не знаят дали Вие знаете, а те искат да бъдат сигурни, че знаете. Това им дава чувството, че животът им си струва да бъде живян. Както и Вие, те са тук да служат на другите и да получават техните услуги, и те го знаят. Децата правят от Вас семейство. Без тях ние просто сме в отношения. Когато те влязат в живота ни, ние ставаме семейство. Показвайте им, че те правят живота Ви достоен за живеене. Ако правите това, те ще запазят своето магическо качество за цял живот и в по-късни години ще ги имате като приятели. Ако не го правите, Вие помрачавате света, защото децата Ви възприемат Вашето мислене и дори гласа Ви в своите разсъдъци. Не претоварвайте разсъдъка на своето дете с тежко, мрачно съдържание.

Коментарите са забранени.