Българските аятоласи

Скоро попаднах на един призив на българин, живеещ в чужбина, който подканваше сънародниците си да гласуват на изборите за Синята коалиция. Този призив завършваше с думите :” защото искам България да просперира, защото искам България да бъде в Европа, защото искам да не се срамувам, че съм българин…” и т.н. и т.н.
Веднага ми се прииска небрежно да го попитам следното:
Г-не, Вие който живеете във Виена, виждали ли сте някъде в Европа лидери , които са загубили катастрофално избори, да продължават да бъдат лидери на политическите си формации и след това? Защото в България губят по пет пъти катастрофално избори, и продължават да стоят като лидери на партиите си. Костов, Станишев, Димитров, Сидеров и Доган религиозни водачи ли са според Вас? Г-н Костов стои като Далай Лама в дясното, сякаш е реинкарнация на самия Буда в това политическо пространство. Станишев и Доган Велики аятоласи ли са, или са лидери на европейски политически партии?
Великите аятоласи имат допълнителни правомощия само в сферата на шериата.Та голяма част от тези хора не успяват да бъдат лидери на собствените си семейства, и няма как да бъдат лидери на политически партии. Светът се смее на изборите в Русия, но давате ли си сметка колко такива като Путин имаме и ние, извезани в нашия български политически гоблен.
Българинът продължава да гледа на телевизионния екран опънатите им, озлобени лица, които през зъби ни обясняват как те искали да си подадат оставката, но хората около тях не ги пускали. Стига вече! Баста! Демокрацията е процедура, но може би ще си остане такава само в онези страни, в чиито тоалетни се сяда, а не се кляка.
И докато това не започне да се променя, България няма да просперира господине! И няма да бъде в Европа! И Вие ще се срамувате, че сте българин! Така както се срамувам и аз!
Това ми се искаше да му кажа.

Коментарите са забранени.