Цивилизационният сблъсък между Русия и Европа

Руското министерство на външните работи заяви, че в чужбина неправилно се интерпретира присъдата срещу пънкарите от “Pussy Riot”. Не било коректно да се говори за погазване на свобода на словото или на творческото изразяване в Русия – заяви Александър Лукашевич, висш служител на ведомството.
Защо? Ето един от аргументите: “Нашите опоненти също така не взимат предвид, че характерът на действията на тази пънк група е оскърбителен за милиони православни вярващи и за хората от други вероизповедания, придържащи се към традиционните понятия за нравственост.”
Нещо повече, създавало се усещане, че за някои правозащитни организации била важна не съдбата на тези три млади жени, колкото “колкото възможността още веднъж да се раздухва скандал на антируско ниво”. И накрая бисерът в короната – в тази ситуация несъмнено имало елементи на конфликт на цивилизациите. И то ето какъв: “В постмодернистичния Запад мнозина забравят за християнските корени на Европа и не искат да уважават чувствата на последователите на други вероизповедания, смятайки, че религията ограничава демокрацията.”
Александър Лукашевич дори не подозира колко е прав. Има конфликт на цивилизациите, да. Защото Русия просто не успя да се приобщи към Европейската такава – въпреки усилията от Петър Първи насам. Тя представлява друга цивилизация, с друга мяра за това кое е цивилизовано и кое не е. С други представи за свободата и отговорността, за позволеното и забраненото, за доброто и злото, за достойнството и позора.
Или може би по-точно: това е нещо друго, а не цивилизация.
Истински цивилизованите и достойни нейни чада бяха винаги против държавата – именно защото тази държава нямаше сетива нито за демокрацията, нито за гражданските права и свободи. Такива са и досега. Цивилизационното мислене и поведение на Гари Каспаров е на светлинни години далеч от мисленето и поведението на Владимир Путин – оглавяващ един от последните неприкрито терористични режими на тази планета.
В Русия има не малко цивилизовани и духовно издигнати люде – често готови на непостижими за западните им събратя нравствени подвизи. И най-често те извършват тези подвизи точно в името на цивилизацията с нейните неизменни ценности – най-неизменната от които е способността да откриеш разликата между добро и зло. В държавата Русия обаче цивилизация няма. Има тирания, авторитаризъм и произвол – има цинизъм и лъжа, има примитивизъм, насилие и варварство. В нравствено и ценностно отношение цивилизационният сблъсък между Запада и Путиновата сатрапия е от същия тип, от който който беше някога сблъсъкът между Европа и пълчищата на Атила.
Белег за каква цивилизованост е да избиеш един цял народ, защото искал да се самоопредели и не искал да остане в пределите на уж доброволно създадената Руска Федерация – както се случи с народа на Чечня? Белег за каква цивилизваност е да поддържаш сатрапи от ранга на Сирийския президент Асад? Белег за каква цивилизованост е да бъдат убивани журналистите, позволили си да бъдат критични към режима и персонално към Путин – както се случи с Анна Политковская и още десетки други? Белег за каква цивилизованост е да тикаш в затвора своите опоненти, включително конкуретните си по време на президентски избори? Да фашифицираш грубо и примитивно същите тези избори? Да се домогваш до узаконяване на своята пожизнена власт?
Но остава един сериозен аргумент – накърнените чувства на вярващите… Забележете – това се казва в страна, в която църквите бяха превърнати в конюшни, а духовните пастири – разстреляни или натикани в сибирските лагери – под ръководството на същото това богоугодно учреждание, което е откърмило и сегашния президент на Русия Владимир Путин. И в страна, в която повечето от днешните висши духовници са бивши агенти на КГБ и настоящи донесители на ФСБ – и които преспокойно са съвместявали и съвместяват тайната на изповедта с доноса. И в страна, в която патриархът не само че е висше ченге, подкрепящо с всички средства властта на своя патрон по КГБ-линия, но и е не само милионер, а направо милиардер. Кажете – има ли друга такава държава в целия цивилизован свят, с лека ръка определян от руското външно министерство като “постмодернистичен”? (Уви – има – и това е родната ни такава…)

Коментарите са забранени.