Виртуален лек за носталгията

Сайтът „Българската улица“ си поставя за цел да помогне на емигрантите да се свържат със свои сънародници.

В случай че не попадате в групата на онези български емигранти, които предпочитат да премълчават своята националност, сигурно ще ви е приятно да научите, че някой мисли специално за вас. Ако от време на време ви се дощява да упражните родна реч на хиляди километри от Балканите, вече има начин да го направите много по-лесно…
От есента на 2011 г. в интернет вече има сайт, предназначен за намиране на българи близо до вас. Той се казва „Българската улица“ и се намира на адрес www.bgstreet.net. Създател на проекта е 32-годишният Васил Лефтеров. Той е геолог по образование, но е специализирал в сферата на географските информационни системи. Лефтеров живее от пет години в британския град Лийдс. Там се заражда и идеята за „Българската улица“.
„Концепцията за сайта ми хрумна, след като отидох да живея в Англия, без да познавам никого в града, където живеех. Отне ми близо 6 месеца да намеря каквито и да било българи в Лийдс. Но след като се открихме, се оказа, че групата е доста голяма и все от много готини хора. Замислих се, че вероятно много хора са преминали през същото нещо, и затова реших да ползвам познанията си, за да направя живота им в чужбина по-приятен. В крайна сметка на всеки от нас рано или късно му се приисква да поговори родния си език и да пие една бира в българска компания“, разказва Лефтеров пред „Капитал“. Според него платформата няма за цел да създаде изолирани български общества в чужбина и да попречи на интеграцията на емигрантите ни в новата им среда.
Самата социална система е крайно опростена и интуитивна. На сайта има карта на света, върху която са показани всички улици, на които българи са отбелязали, че живеят. Тя не разкрива никакви лични данни, като единственият начин човек да се свърже с хората, които стоят зад въпросния адрес, е да регистрира своята собствена улица.
„Защитаването на потребителските данни е нещо от изключителна важност за мен“, казва създателят на сайта. „Затова и регистрацията е на ниво улица, а не точен адрес. Също така системата не работи с истински имена, а с избрани от потребителите прякори. Единствената контактна информация, която се изисква при регистрация, е email, по който да се осъществява връзката между потребителите“, добавя той.
Самата комуникация се базира на идеята, че след като човек регистрира улицата си, може да зададе радиус на търсене около адреса. Резултатите могат да се филтрират на базата на интереси – „родител“, „парти“ или „приятелство и още нещо“. Вградената система за съобщения ползва email адреса, зададен при регистрация, за да уведоми потребителите, ако някой ги е потърсил.

Коментарите са забранени.